zondag 22 november 2009
International Business Machines Corporation
zaterdag 7 november 2009
11 november
zaterdag 10 oktober 2009
Garcilaso de la Vega
woensdag 16 september 2009
winter
door het bos, en dit licht
is geen licht maar inzicht:
er is niets nieuws
zonder de zon.
En toch is ook de nacht niet
Uitzichtloos, zo lang er sneeuw ligt
Is het nooit volledig duister, nee,
Er is de klaarte van een soort geloof
Dat het nooit helemaal donker wordt.
Zo lang er sneeuw is, is er hoop.
Herman de Coninck (1944-1997) uit: Zolang er sneeuw ligt (Brugge, 1981)
stopcontact
zaterdag 5 september 2009
woensdag 26 augustus 2009
Buñol
zondag 23 augustus 2009
Aller Anfang ist schwer
dinsdag 18 augustus 2009
Heimwee
Heimwee is een Duits leenwoord, waarmee een verlangen of weemoed wordt uitgedrukt naar de geborgenheid en zekerheid van het bekende. Duits kent ook een woord voor het tegenovergestelde: Fernweh, wat staat voor het verlangen naar onbekende situaties.
De era van heimwee is aangebroken. Dat merk ik wanneer ik hoor wat mensen in België doen, dan krijg ik een krop in de keel. Ik wil meedoen, mee naar de cafés, naar de feestjes, concerten,… De eerste fase van Fernweh is voorbij (dit woord zouden we misschien ook moeten lenen uit het Duits). Mijn drang naar verandering was sterk. Het is als een soort van drive, die me doet dromen over verre en exotische oorden. Waar zal ik allemaal nog wonen? Toen ik aankwam was het weer heel even een ontdekking om in Spanje te vertoeven. Het duurde echter niet lang want het feit dat ik hier eerder woonde maakt het wel minder spannend. Natuurlijk is er in principe nog zoveel te ontdekken, en toch voelt het zo bekend, té bekend om de spannende fase te kunnen rekken. En die is dus beslist voorbij. Het probleem is dat ik me nu in een soort overgangsfase bevind. Ik weet niet of daar een naam voor is. Integratiefase 2? Iemand een tip? Het is een fase waarin je dus al niet meer puur van het nieuwe kan genieten, maar toch voel je de nieuwe omgeving nog niet als je thuis. Een soort vacuüm. In mijn geval is het natuurlijk mede omwille van het feit dat ik nog geen echt ‘leven’ heb hier. Geen werk, activiteiten, vrienden... In Augustus is Madrid dood. Iedereen is gevlucht, van de genadeloze hitte. Wie niet vlucht zal het geweten hebben. De straten zijn leeg. De overgangsfase hard. Alle hoop is gesteld op september. Iedereen zegt me dat het dan zal veranderen, de stad zal weer ontwaken. Ik zal dus in september een nieuwe fase beginnen, een fase waarin we vruchten plukken en oogsten.... zo staat toch in wikipedia:
Andere namen voor september: havermaent, evenemaent (avena = haver), herfstmaand, gerstmaand, vruchtmaand.
Ik kan niet wachten!
Op de tochtjes door de lege madrileense straten vind je nog resten van de buurtfeesten. Wel mooi om zien. Ook het licht van de zon, de lekkere wijn en de lekkere tapas zijn allen factoren die het integratieproces ten goede komen :-)
maandag 10 augustus 2009
vakantie
maandag 27 juli 2009
Arbeit macht frei
dinsdag 21 juli 2009
La gripe A
Ik mocht niet bij N. De gedachte die toen door mijn hoofd ging was er een teveel, de tranen welden op in mij ogen. Ik dacht: “Ik ga hem dus zelfs niet meer mogen zien voor hij sterft”. Uiteindelijk bleek het allemaal niet zo erg, ik mocht bij hem in een kille kamer op intensieve. Hij zag er toch nog niet uit alsof hij meteen het leven zou laten.
De echte hel begon eigenlijk pas wanneer hij die avond weer thuis kwam. Het leven in Spanje beginnen als verpleegster van 2 Mexicanen die honger en dorst hebben was niet echt hoe ik het me had voorgesteld. Zeker niet als een verpleegster die net in volle ornaat uit de operatiekamer lijkt te stappen: handschoenen, mondmaskertje. De hete Spaanse lucht proberen filteren door zo een maskertje is geen pretje, dat kan ik verzekeren.
zaterdag 18 juli 2009
Spain is different
Het is weer weekend, je kan het horen aan de brommers die als slijpschijven door de straten snijden. De eerste keer in mijn leven heb ik een puur haatgevoel dat me doet denken aan geweren en schieten op tienerjongens met opgefokte lelijke brolbrommers. Niet dat het hier zo rustig is, de auto’s hoor je en de jolijtige jongeren die ‘s nachts op de omringende bankjes kalimotxo (coctail van wijn en cola) drinken. Maar dat zijn enigszins aanvaardbare geluiden. Die camino’s, zoals ze het bij ons noemen, verbreken de geluidsharmonie die er in de barrio heerst.
N merkte een aantal dagen geleden op dat er een vreemde reactie ontstond in de palm van zijn hand nadat hij die had gewassen. Opeens gebeurde bij mij hetzelfde, alsof je veel te lang in bad had gezeten en je van vel gaat wisselen. Toch wel griezelig. Ons bezoek uit België keek naar haar handpalmen en stelde dezelfde vreemde irritatie vast. Na wat nadenken, zoeken naar mogelijke oorzaken en tests met voeten in emmertjes water enzo (gelukkig hadden we proefkonijn E zie foto) waren we ervan overtuigd dat het water uit de kraan de oorzaak was.
Tenminste dat moesten we uitsluiten. Bovendien was M net beginnen overgeven. Wie weet wat voor een chemische producten zijn er in ons water terechtgekomen. N belde de watervoorziening. Ze zouden komen, oef. Maar wanneer? Vanaf er iemand vrij was. Ok, het was zaterdag, eigenlijk wilden we op stap maar het water, dat was nu belangrijker. We wilden weten wat erin zat. De mannen van canal de Santa Isabel kwamen niet opdagen. Om 15u belt N nog eens om te vragen wanneer ze nu komen. Oei, ze waren het vergeten te noteren dat ze bij ons lang gingen komen. Ok, opnieuw wachten, een uur konden ze niet geven. Tussen nu en 24u ’s nachts. Ondertussen werden we elk uur meer paranoia. Ik wilde afwassen, maar als ik mijn handen 2 minuten onder de kraan stak begonnen ze quasi te ontbinden. N snel naar de winkel om flessen water te halen. M ziek en dorstig. En wachten en wachten. Om 23 u belt N nogmaals met de vraag wanneer ze nu zouden komen. De madam van Santa Isabel zegt: “ze zijn al geweest, alles is in orde”. N woedend. Ze waren geweest zonder te bellen, zonder te laten weten wanneer ze er waren. Ze zei: “Ik zei dat ze jullie water zouden controleren, niet dat ze naar jullie thuis zouden komen”. Blijkbaar hadden ze het ergens op straat nagekeken. N had wel degelijk gezegd dat we erop zaten te wachten thuis. De hele dag thuis voor niets. En na verder onderzoek, met de hulp van inspector Elisa ontdekten we dat de boosdoener niet het water maar het afwasmiddel was. Ik had speciaal ecologisch afwasmiddel gekocht in de carrefour. Geen aanrader dus, liever lekker chemisch vanaf nu.
zaterdag 11 juli 2009
dozen en Ikea
Al gauw had ik al heel wat dozen de deur uit gegooid en hun inhoud ergens in een kast gestopt. Bij dat dozenfenomeen blijkt het ook een vaste waarde dat er een aantal ‘die hard’-dozen bij zijn. Ze houden van hun essentie. De spullen die ze bevatten blijken te genieten van de sfeer van transitie binnenin de doos. Misschien hadden ze wildere plannen. Misschien wilden ze toch liever het verre oosten gaan ontdekken. In alle geval, ze staan er nog steeds, te wachten op een ikeameubel waar ze hun nieuwe thuisplek zullen vinden. Ikea is hier dé oplossing. Na de rastro en dergelijke te hebben, afgeschuimd, merkten we al gauw dat er in Madrid Ikea of Ikea is. Prijzen van tweedehands meubels liggen hier hoger dan de nieuwe puzzeltjes. Niets aan te doen, ook wij zullen hetzelfde leven lijden als de rest van de wereld. Ook wij genieten dag in dag uit van ons uitzicht op Billy of Ärmä... Ik zal me erbij neerleggen, kleur breng ik wel met onze rommel, die rustig de tijd neemt de dozen uit te komen.
woensdag 1 juli 2009
calle de los Emigrantes
En voor mij het meest exotische is natuurlijk het waskot, el lavadero. Nooit eerder had ik de geneugten van zulk stukje oppervlakte ontdekt. Heerlijk, een plekje voor de was.
Ik heb meteen een goed gevoel, en met appartementen moet je op je gevoel afgaan, denk ik. Dus zonder zelfs nog andere dingen te bezoeken besluiten we het te nemen. Wanneer ik de naam van de straat zie ben ik vastberaden: Calle de los Emigrantes( zie foto, zicht van balkon op calle de los E)
dinsdag 30 juni 2009
Aravaca
Vrienden van de zus van N waren zo lief on seen appartement ter beschikking te stellen in een dorpje tegen Madrid, Arakaka genaamd. Het is een prachtig appartement met 4 slaapkamers en een afwasmachine. We sleuren onze spullen er naartoe. M heeft de inhoud van haar koffertje dat ze als afscheidsgeschenk kreeg van haar klas met precisie in de schuifjes van haar kastje gelegd. Ze was erg opgetogen dat ze een eigen badkamer had.
Terwijl ik de vloer met een Spaanse zwabber poets gaat N een pakje fortuin halen. Hij komt terug met een grote glimlach op zijn gezicht. We moeten mee, om espana profunda te zien. Ik denk dat we naar een soort ouw mannen café gaan ofzo, maar nee. Een waarachtig Aravaceens dorpsfeest met alles erop en eraan. Spelende en dansende kinderen, live concert met huilende stem. M kijkt vol bewondering naar de blinkende jurk van de furie op het podium. Oudere koppeltjes dansen de paso doble, terwijl de kinderen britney spears nadoen. De hele dansvloer baadt in een rookwolk van de bbq. Ze staan daar met het hele dorp chorizoworstjes te bakken. Milena wil niet meer naar huis. Maar half een is toch geen uur voor kinderen om wakker te zijn?! Spanjaarden denken daar echt wel anders over. La familia geniet samen van alle activiteiten, ook ‘s nachts. Moe van de jetlag en de veranderingen gaan we toch maar naar huis. De volgende ochtend willen we vertrekken met de auto van J die we mochten lenen. We ontdekken dat iemand heeft proberen stelen want alle papieren liggen verspreid. We checken of er iets belangrijks ontbreekt. Maar alles blijkt nog intact. N checkt ook nog even op drugsspuiten e.d. Tja, Madrid is Antwerpen niet, zegt hij. Het lijkt of er niets weg is en willen vertrekken maar N krijgt zijn sleutel niet in het contact. Dat was het dus, ze probeerden de auto te stelen!
zondag 28 juni 2009
El mundo es un pañuelo
Die koffie heeft gesmaakt. Ook de eerste patatas bravas waren heerlijk. In de zinderende hitte waren we voor het eerst het centrum ingetrokken. De plastic bandjes van mijn sandalen brandmerkten als het ware mijn witte tenen. Ik die dacht dat Madrid de verwoestijning nabij was, het tegendeel is waar. Ik heb Madrid nog nooit zo groen gezien. Misschien is het de lente... Alle bomen en bloemen groeien en bloeien. De stad ziet er prachtig uit. We wandelden zoveel mogelijk in de schaduw van de talrijke platanen in de Madrileense lanen. We zijn even binnengewandeld in ons eerste appartementje in Chueca, de homowijk. Iemand kwam net buiten dus konden we de gang inglippen. Ik was zelfs al vergeten op welke verdieping we toen woonden. Toen we binnenkeken in de gang van de eerste verdieping wisten we dat we juist zaten en dat de travestiet aan de afwas, vroeger onze onderbuur was. Vele nachten ging Nacho naar beneden om te vragen of ze de muziek wat stiller wilden zetten. Telkens een stuk in de nacht en de travestieten een stuk in hun kraag. Nacho vertelde wilde verhalen wanneer hij terug het bed inkroop. Ze openden steeds al dansend en in bikini de deur en lachten hun problemen weg.
Onze buikjes snakten naar tapas. We gingen dus de eerste de beste echte Spaanse kroeg binnen in Malasaña. We bestellen een ración bravas en een echte caña Mahou. We hebben ons eerste pintje nog niet op of N vraagt zich af welke taal de twee jonge heren naast ons aan de bar spreken. Ik kijk even en zie op de bar een pakje Belgam roltabak liggen. Ik vraag in het Spaans of je nu ook Belgam in Spanje kan kopen. De twee jonge heren antwoorden stuntelig. Hun uiterlijk verraadde hun afkomst. Gent en Kortrijk… Ongelooflijk. Mijn eerste dag in Madrid op stap en ik heb al een uurtje Vlaams ‘geklapt’. N was blij en voelde zich helemaal thuis. Bleek dat een van hen een goede vriend was van onze vriend de onderbuur in de Carnotstraat. El mundo es un pañuelo. Zoooo klein.
dinsdag 23 juni 2009
ONE WAY TICKET
zou ik een kotszakje volpennen? Vroeger was het steeds origineel briefpapier, een kotszakje dat naast het kaartje met instructies bij geval van nood voor me in het vliegtuig ter beschikking was. Je moet wel opletten welke pen je gebruikt want niet alle papierkwaliteiten van kostzakjes zijn geschikt om te schrijven, sommige bevatten te veel plastic bestanddelen. Veel vrienden kregen van mij vroeger kotszakjes toegestuurd. Vandaag toch maar niet. Dit keer verkies ik laptop en eenmaal aangekomen in mijn nieuwe biotoop snel een blog aanmaken. Nu dat ik een grote stap maak in mijn leven en de afstand met ‘mijn mensen’ fysiek groter wordt, denk ik dat het schrijven over mijn ervaring in dit emigratieproces, de kloof misschien toch wel kan overbruggen, in a way… Althans dat is een stille wens. De laatste dagen in Antwerpen waren bijzonder druk, nog zoveel mogelijk afscheid nemen, praktische zaken reglenen, genieten. Ik moest nog mijn spullen in mama’s kelder opruimen…
Natuurlijk is het laatste er weer niet van gekomen. Hoe komt het toch dat je bepaalde dingen nooit gedaan krijgt? Het lijkt alsof er en kracht van buitenaf je tegenhoudt. Waarschijnlijk zijn er nog mensen zijn die dit ervaren. De A.K.O.G. anti-kelder-opruim-geest heeft me al meer dan drie jaar in zijn greep.
Ik zit nu op het vliegtuig onderweg naar mijn toekomst, een nieuw leven in Madrid. Ze wachten me op. Ik kan nauwelijks typen met mijn linkerarm want er zit een enorme man naast me die zijn armen niet binnen zijn plekje kan houden. Zijn er geen speciale zitplaatsen over oversized mensen? Tja, ik wil niet discrimineren maar om zo plat gedrukt te moeten vliegen, dat is dan ook niet leuk voor de andere reizigers… Hoe doen ze dat in de VS, met al die kolossen? De man is bijzonder vriendelijk en nudat ze de landing aankondgen zegt hij: "Ya estas en casa" (je bent al thuis).
Ik heb natuurlijk al het halve vliegtuig op de hoogte gebracht van het feit dat vandaag een bijzondere dag is. Eerst moest ik door de enorme file aan de douane een manier vinden om voor te steken als ik het vliegtuig wilde halen, dus deed ik of ik iemand kende en heb daar dan wat mee gebabbeld. We naderen de grond van de conquistadores. Zoals gewoonlijk is het dikke pak wolken ver achter ons, ik wissel ze met plezier in voor de open felblauwe hemel. Ik heb de grijsheid en grauwheid alweer vergeten en vergeven. Door het raam zie ik alle kleuren bruine en gele veldjes, in België waren het alle tinten van groen. Dor en droog zal het wel weer zijn. Verwoestijning op komst. Maar wel mooi, die oker heuvels met bomen als puntjes. Straks een lekkere Spaanse koffie.